Često postavljena pitanja

Proces stabilizacije ili konzerviranja koristi se već 30 godina, a današnje inovacije dodatno omogućuju razvoj estetski ugodnih proizvoda visokih performansi. Napredna istraživanja omogućila su očuvanje sve više i više vrsta biljaka koje oduševljavaju dekoratere. Svaka je vrsta zapravo tretirana posebno razvijenom otopinom kako bi se osigurali savršeni rezultati, jer stabilizirajući tretman ovjekovječuje biljke stoga više ne trebaju njegu.

Stabilizirano bilje, poput mahovine i lišajeva, prirodne su biljke čiji je sok zamijenjen glicerinom. Ovaj jedinstveni i patentirani proces omogućuje biljkama da godinama zadrže svoju mekoću i ljepotu. Neke vrste zadržavaju čak i svoj prirodni miris. Ovaj proces i korišteni proizvodi su ekološki prihvatljivi, a stabilizirane biljke su biorazgradive.

Stabilizirana mahovina je prirodna mahovina koja je pažljivo očuvana u dekorativne svrhe kroz ekološki prihvatljiv proces. U procesu kemijskog konzerviranja, voda je u biljci zamijenjena glicerinom, a klorofil je zamijenjen prehrambenom bojom. Samim procesom biljke su trajno očuvane, ne zahtijevaju nikakvo održavanje, nisu žive te nema opasnosti od insekata, parazita ili drugih nametnika poput plijesni – čega se kupci ponekad boje. I ono najvažnije, stabilizirane biljke ne zahtijevaju nikakvo održavanje! Za svoje zelene instalacije koristimo isključivo prave biljke koje, osim što svakom interijeru ili dekoru daju dašak zelene boje, svojom intenzivnom prirodnom energijom pojačavaju živost ambijenta.

Razlikuje se stabilizirana mahovina od dehidrirane mahovine. Dehidrirana osušena mahovina je hrskava, brzo posmeđi i na kraju se raspada. Za razliku od osušenih proizvoda, stabilizirane mahovine i lišajevi su podvrgnuti tretmanu ekološke zaštite kako bi ostali mekane i savitljive teksture, svježeg i prirodnog izgleda.

Stabilizirano bilje ne treba zalijevati! Mahovina je otporna zahvaljujući vlazi koju uzima iz zraka. Potrebna joj je samo razina vlažnosti između 40% i 60%, što je vlažnost koju obično imamo u našim domovima. Ukoliko primjetite da se stabilizirana mahovina stvrdnjava – to znači da je prostorija previše suha što je ujedno i znak kako bi trebalo početi koristiti ovlaživač zraka. Mahovina je trajno impregnirana tako da ne raste – ne brinite o njenom orezivanju, zauvijek će ostati u obliku u kojem ste ju primili.

Iako stabilizirana mahovina pomaže prilagoditi razinu vlage u prostoriji, ukoliko je zrak u prostoriji previše suh, mahovina može očvrsnuti te  izblijediti odnosno izgubiti boju.

Tijekom sezone grijanja, kada je unutarnji zrak sklon isušivanju, preporučamo korištenje sobnih ovlaživača.

Ovo nikako ne biste trebali raditi! Kako biste mahovini vratili elastičnost, koristite komercijalno dostupne ovlaživače zraka, čime se podiže vlažnost u prostoriji.

Ne postoje, osim što morate osigurati da proizvodi ostanu u zatvorenom prostoru relativne vlažnosti od 40% do 60% te dalje od vatre, vode i izravne sunčeve svjetlosti. Vrlo je važno  izbjegavati mehaničku traumu koja može nastati od  znatiželjnog dodirivanja, savijanja i pritiskanja. Upozorite na to svoje goste koji će nedvojbeno htjeti opipljivo provjeriti je li ‘ono’ živo ili umjetno.

Izravna sunčeva svjetlost može isušiti sastav mahovine, utjecati na njenu teksturu i boju. Osim toga, proizvodi i zelene instalacije od mahovine ne smiju biti postavljene u blizini ili iznad izvora topline jer ga glicerin koji je zamijenio biljni sok ne podnosi dobro.

Kada se proizvodi od mahovine koriste prema uputama za postavljanje u prostoru, boja ne blijedi. Kod nepravilne uporabe mahovine (pregrijavanje, predugo sušenje, kontakt s vodom, kontakt s kemikalijama, previsoka vlažnost, prečesto dodirivanje) može doći do drastičnih promjena u boji. Kroz duži vremenski period moguće su neke promjene, što ne utječe na privlačnost samog proizvoda. Iako bojila imaju maksimalnu otpornost na svjetlost, izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati blijeđenje boje. Imajte na umu da promjene u vlažnosti zraka mogu trenutačno malo promijeniti nijansu boje. Što je zrak vlažniji, boja je tamnija. Što je zrak suši, to je boja svjetlija. 

Također imajte na umu da se boja prikazana na našim fotografijama može malo razlikovati od boje u stvarnosti – to može biti zbog intenziteta svjetla prilikom fotografiranja.

Sve mahovine i stabilizirano bilje imaju nježan, prirodan biljni miris, koji je neko vrijeme primjetan, ali s vremenom miris blijedi i postaje neprimjetan. Zeleni zidovi od mahovine često imaju jedinstven drvenasto-zemljani miris prirode, koji se može osjećati prvih par tjedana dok se bilje u potpunosti ne aklimatizira u svojoj okolini. No, nema razloga za brigu o novim prirodnim aromama u vašem prostoru!

Ne, mahovina je antistatična i ne privlači prašinu, no ukoliko se to ipak dogodi kroz godine, možete preko mahovine lagano proći četkom za prašinu.

Naši proizvodi ne sadrže otrovne elemente što ih čini potpuno sigurnima na dodir i za suživot. Prikladni su za djecu i kućne ljubimce.

Mahovina je izuzetno učinkovita u absorpciji buke. Njena akustična svojstva čine ju odličnom za radna mjesta i urede. Neka istraživanja pokazuju da biljke mogu smanjiti okolnu buku i ukupni zvuk u interijeru na ugodnu razinu – za čak 5 decibela.

Zelene instalacije i zidovi od mahovine imaju pozitivan učinak na kognitivnu funkciju, razinu stresa i emocionalno blagostanje. Dokazano je da izloženost biljkama i prirodnim elementima – živim ili očuvanim – smanjuje fiziološki stres i poboljšava naše mentalno zdravlje.

Umirujuća stabilizirana mahovina sigurna je, održiva i potpuno prirodna opcija pri projektiranju ili renoviranju vašeg životnog ili radnog prostora.

Uz odgovarajuće uvjete, mahovina ostaje netaknuta nekoliko godina. Najraniji proizvodi instalirani su u skandinavskim zemljama prije više od 10 godina i još uvijek su u dobrom stanju.

Jamstvo pokriva samo štetu nastalu zbog skrivenih nedostataka u proizvodnji ili materijalu. Jamstvo ne pokriva moguću promjenu boje koja je posljedica izlaganja mahovine sunčevoj svjetlosti i toplini ili zbog neprikladnog skladištenja. Mahovina i stabilizirane biljke prirodni su proizvodi! Nastojimo sve kompozicije napraviti što točnije i odabrati najbolje komade mahovine, međutim, u jednoj kompoziciji mogu biti različite nijanse iste mahovine, što ne utječe na kvalitetu cjeline. Boja nikada neće biti ujednačena kao na otisnutom plakatu. Ako očekujete savršenu boju i teksturu, razmislite o kupnji nečeg plastičnog ili umjetnog. Priroda nije savršena – i to je ono lijepo kod nje! Jamstvo ne pokriva štetu nastalu nepravilnom uporabom, promjenama vlažnosti u prostoriji niti štetu nastalu uslijed mehaničkih oštećenja. Ne zaboravite da se svaki komad rukotvorine može razlikovati u boji i veličini mahovine.

Ne u potpunosti, jer su svi naši proizvodi izrađeni isključivo od pravih biljaka, prirodno različitih boja i oblika. Svaki naš rad je originalno djelo što ga čini jedinstvenim i neponovljivim!

Sve zidove od mahovine pripremamo u našoj radionici. Ploče od mahovine izrađuju se po mjeri, što znači da je točno mjerenje apsolutno potrebno. Čim su ploče od mahovine spremne za ugradnju, u dogovoru s kupcem dogovorimo datum isporuke. Po potrebi montiranje se može dogovoriti i izvan radnog vremena pa čak i tijekom vikenda, tako da Vaši kupci neće imati neugodnosti zbog montaže! Tijekom montaže pričvrstimo ploče od mahovine na zid. Paneli od mahovine, ovisno o dogovorenoj veličini,  mogu biti teški +/- 8 kg. Pričvršćivanje se vrši mehanički, pomoću vijaka i tiplova stoga je potrebno bušenje, ali ne brinite – imamo profesionalne alate za izvođenje ovog posla. Čim je montaža obavljena, vršimo provjeru kvalitete i po potrebi popravke

Cijena ovisi o vrsti odabira naših proizvoda, dimenzijama te vrsti stabiliziranih biljaka koje ćemo koristiti u samom projektu. Projekt se prilagođava vašem budžetu, a mi ćemo se potruditi  da bude napravljen po mjeri i željama kako bi se instalacija uklopila u vaš prostor. Iako većina naših klijeneta plaća instalacije jednokratno čime prelaze u trajno vlasništvo, u mogućnosti smo ponuditi fleksibilne uvjete financiranja, kao i opciju dugoročnog najma sukladno vašim preferencijama.

Možemo napraviti zeleni zid u prilagođenim veličinama i sa raznim vrstama stabiliziranog bilja kojeg imamo u ponudi. Kontaktirajte nas i dogovoriti ćemo termin besplatnog savjetovanja kako bismo utvrdili vaše želje i u suradnji s vama razmotrili moguće ideje. Nakon što dobijemo uvid u vaš prostor i utvrdimo njegov idealan dio za postavljanje zelene instalacije, u suradnji s vama razmotrit ćemo moguće ideje za vaš jedinstveni zeleni zid, približnu vizualizaciju te izraditi ponudu u skladu s vašim budžetom.

Naši zeleni proizvodi i zidne instalacije dizajnirani su isključivo za zatvorene prostore gdje je vlažnost zraka između 40% i 60%. Mogu se koristiti u interijerima kao što su dnevni boravak, spavaća soba ili blagovaonica, u uredima i konferencijskim sobama, fitness dvoranama, restoranima, barovima, hotelima ili na sajmovima. Stabilizirano bilje nije prikladno za korištenje na otvorenom.

Činjenice

Studije su pokazale da biofilni elementi imaju sljedeće učinke:

 • Povećana produktivnost
 • Poboljšana dobrobit
 • Povećana razina koncentracije
 • Poboljšana kreativnost i angažman
 • Smanjena razina stresa
 • Poboljšanje općeg raspoloženja
 • Smanjeni umor

Benefiti stabilizirane mahovine:

 • Izgleda kao da je živo
 • Ne treba zalijevati
 • Ne treba tlo niti sunčevu svjetlost
 • Nevjerojatna akustična svojstva
 • Može se ugraditi u bilo koji prostor kao i na teško dostupna mjesta
 • Jeftinija alternativa živim zidovima od biljaka koje treba održavati
 • Lijep i svjež izgled godinama
 • Prekrasan biofilni element
 • Zeleni stil života

Mahovina je jedna od najstarijih biljaka na zemlji koju su znanstvenici pronašli fosiliziranu prije čak 400 milijuna godina.

Poštovanje mahovine pripisuje se budističkim svećenicima. Počeli su koristiti mahovinu u dizajnu svojih vrtova prije više od 1300 godina! Najpopularnije mjesto je hram Saiho-ji u Kyotu (Japan), od milja nazvan Koke-dera što znači hram mahovine. Nezaobilazno mjesto mahovina ima i u kršćanskoj tradiciji, posebno u ukrašavanju božićnih jaslica.

Stabilizirana mahovina je biofilni element koji sve više osvaja svijet dizajna interijera.

Očuvana mahovina izvrsna je opcija za one koji žele dašak zelene boje bez brige oko održavanja, jer je vrlo postojana te zadržava svoju boju tijekom vremena.

Naše mahovine su stabilizirane, što znači da su tretirane otopinom šećera (glicerin). Proces osigurava da se svi prirodni sokovi zamijene ovom otopinom šećera, a kao rezultat, biljke više ne trebamo zalijevati niti održavati. Sve klice, spore ili bakterije se uklanjaju, ostavljajući biljku sterilnu. Svojstvo sterilnosti posebno je važno u okruženjima bez klica, kao što su bolnice, ustanove za skrb, farmaceutska industrija i prehrambena industrija.

Osim što stabilizirana biljka ostaje sterilna, ima i brojne druge prednosti – nije joj potrebna voda, sunčeva svjetlost niti orezivanje. To znači da zid od mahovine može sigurno visjeti u tamnom prostoru, poput sumornog ulaznog hodnika ili sobe za sastanke. Naše zelene instalacije idealne su da nekom tmurnom kutku dodate malo više boje i života!

Osim vrhunske estetike mahovine su i dobar pokazatelj vlažnosti u vašem prostoru, jer čim vlažnost padne ispod 40%, mahovina će očvrsnuti. Međutim to nije razlog za brigu, jer čim vlažnost ponovno poraste  mahovina će vratiti svoju prirodnu mekoću.